Pro média

10. 12. 2018 12:00

Vysoká spotřeba alkoholu ničí podle ekonomických studií národní ekonomiku

Praha, 10. 12. 2018 - Konzumace alkoholu má nejen negativní účinky na zdraví české populace, ale představuje rovněž vysokou ekonomickou zátěž pro různé veřejné rozpočty či samotné konzumenty a jejich rodiny. Celospolečenské náklady tvoří částku převyšující 59 miliard korun ročně. Vyplývá to z aktuální analýzy, kterou na základě výzkumného grantu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky vypracoval Institut pro zdravotní ekonomiku (iHETA) a Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA).

„Například jen zdravotní pojišťovny stojí každoročně nadměrná konzumace alkoholu téměř 13 miliard korun, a to jen v hlavních diagnózách,“ říká Tomáš Mlčoch, hlavní řešitel studie z Institutu pro zdravotní ekonomiku iHETA.

Analytička projektu Kateřina Chadimová doplňuje: „Největší ekonomickou zátěž představuje ztráta pracovní produktivity v důsledku konzumace alkoholu, která vede ke snížení pracovního výkonu české populace, popřípadě k pracovní neschopnosti“.

Autoři aplikovali standardní ekonomické metody na všechny dostupné statistiky o konzumaci a nákladovosti konzumace alkoholu v České republice. Z velké části pracovali s veřejně dostupnými daty, ale rovněž využili nepublikovaná data zdravotních pojišťoven a České správy sociálního zabezpečení.

Výsledky potvrzují to, co se Úřad vlády ČR snaží v protidrogové politice razit dlouhodobě. „Česká společnost vnímá alkohol jako běžnou součást života a je k pití velmi tolerantní. Jedním z účelů preventivních opatření, které v rámci protidrogové politiky již dlouhodobě prosazujeme, je změna vzorců chování ve vztahu k alkoholu. Je třeba zvýšit informovanost veřejnosti o všech důsledcích plynoucích z pití a především také postupně implementovat doporučení Světové zdravotnické organizace a omezit dostupnost alkoholu či regulovat reklamu a marketing. V neposlední řadě konstantně upozorňujeme na pravidelné porušování zakázu prodeje alkoholu pod 18 let, a to nejen v barech a restauracích, ale také v běžných supermarketech a večerkách,"  říká Jarmila Vedralová, ředitelka Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR a národní koordinátorka pro protidrogovou politiku.   

Česká republika se dlouhodobě pohybuje na prvních příčkách ve spotřebě alkoholu na hlavu a více než milion Čechů je ohroženo závislostí na něm. Autoři přináší návrh souboru opatření ke snížení konzumace alkoholu, která by neblahou situaci mohla ve střednědobém časovém horizontu řešit. Mezi opatření s nejvyšším účinkem patří omezení reklamy na alkohol, zvýšení jeho zdanění, cílené preventivní programy na úrovni praktických lékařů a lékáren, nebo zvýšení represe při porušení zákazu konzumace za volantem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X