Etická komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu

O Etické komisi České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu

Etická komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu (dále jen „Etická komise“) je nezávislým správním orgánem, který byl zřízen zákonem č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu (dále jen „zákon č. 262/2011 Sb.“). Etická komise je specifickým správním orgánem vykonávajícím veřejnou moc při rozhodování o subjektivních právech jednotlivých žadatelů o vydání osvědčení účastníků odboje a odporu proti komunismu. Z výše uvedeného vyplývá zvláštní záměr zákonodárce vytvořit správní orgán, který má být v maximální možné míře nezávislý díky svému složení danému zvláštní metodou volby či jmenování jednotlivých členů se bude věnovat i etickému rozměru jednotlivých kauz.

Působnost Etické komise upravuje ustanovení § 7 zákona č. 262/2011 Sb., přičemž podle § 7 odst. 1 zákona č. 262/2011 Sb., Etická komise rozhoduje především o odvoláních proti rozhodnutím Ministerstva obrany České republiky (dále jen „Ministerstvo obrany“) podle § 6 odst. 3 a 6 téhož zákona. Ministerstvo obrany v případě, že nejsou splněny podmínky pro vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu, vydá rozhodnutí o tom, že toto osvědčení nevydá. Etická komise tedy řeší případy hraniční a po věcné i právní stránce komplikované. S účinností od 1. srpna 2016 byl podstatně novelizován zákon č. 262/2011 Sb., přičemž tato novela i významně rozšířila působnost Etické komise jako správního orgánu. Etická komise je od účinnosti této novely příslušná i k provedení přezkumného řízení nebo k rozhodnutí o obnově řízení. Etická komise tedy není poradním nebo obdobným orgánem jako např. rozkladová komise ministra, nýbrž je správním orgánem vykonávajícím veřejnou moc při rozhodování o subjektivních právech jednotlivých žadatelů o vydání osvědčení účastníků odboje a odporu proti komunismu.

Etická komise se skládá z devíti členů. Po dvou členech volí a odvolává Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Senát Parlamentu ČR, Vláda ČR a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho člena jmenuje a odvolává prezident republiky. Předsedu Etické komise volí a odvolává vláda z členů volených vládou.

Členové Etické komise jsou voleni na funkční období pěti let. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.

V současné době vykonává funkci předsedy Etické komise doc. JUDr. Jan Kudrna, Ph.D.

Členové Etické komise nebyli od vzniku Etické komise dne 17. listopadu 2011 do 31. července 2016 za svoji činnost nijak finančně honorováni. Dne 1. srpna 2016 vstoupila v účinnost novela zákona č. 262/2011 Sb. (zákon č. 195/2016 Sb.), na základě které byl doplněn § 7 odst. 8 tohoto zákona o následující větu: "Členové Komise jsou za svou činnost odměňováni na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr." Na základě uvedeného uzavřel Úřad vlády ČR se členy Etické komise dohody o pracovní činnosti, přičemž odměna člena Etické komise činí 15.000,- Kč měsíčně, odměna předsedy Etické komise pak 17.000,-Kč měsíčně.

Sekretariát Etické komise

Oddělení sekretariátu Legislativní rady vlády a Etické komise ČR pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu (dále jen „oddělení“) bylo zřízeno na základě zákona č. 262/2011 Sb. a usnesení vlády č. 332 ze dne 9. května 2012.

Funkci sekretariátu, který fakticky začal fungovat dne 1. června 2012, vykonává podle čl. 8 odst. 1 Jednacího řádu Etické komise výše zmíněné samostatné oddělení zařazené v Úřadu vlády České republiky, které je v současné době zařazeno v Sekci Legislativní rady vlády podřízené ministru pro legislativu a předsedovi Legislativní rady vlády. Vedoucí oddělení plní podle čl. 8 odst. 1 Jednacího řádu Etické komise rovněž funkci tajemníka Etické komise, jehož prostřednictvím ukládá Etická komise oddělení úkoly.

Činnost oddělení spočívá podle čl. 8 odst. 2 Jednacího řádu Etické komsie především v odborném, organizačním a materiálním zabezpečení plnění úkolů Etické komise podle zákona č. 262/2011 Sb.

 

 

 

Kontaktní adresa

Úřad vlády ČR,
nábřeží Edvarda Beneše 4,
Praha 1, PSČ 118 00
www: www.etickakomisecr.cz
 

ID datové schránky

3kfc3xg
 

Sekretariát

Telefon:

+420 224 002 031

E-mail:

etickakomisecr@vlada.gov.cz

 

 

Připojené dokumenty

Související zprávy