Aktuality Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

25. 6. 2024 14:50

Tisková konference k výsledkům šetření o dobrovolnické činnosti v České republice

Dnes 25. června se uskutečnila veřejná prezentace výsledků šetření o dobrovolnické činnosti, které v roce 2023 realizoval Český statistický úřad. Jednalo se o unikátní průzkum, kdy bylo šetřeno jak organizované tak neorganizované dobrovolnictví, a které ukázalo význam nestátních neziskových organizací pro společnost.

Doposud nebyly v ČR k dispozici relevantní a mezinárodně srovnatelné informace o celkovém rozsahu dobrovolnické činnosti. Z iniciativy sekretariátu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace proto vznikla pracovní skupina, které se podařilo finalizovat zadání šetření tak, aby jeho výsledky byly mezinárodně srovnatelné a šetření pokrývalo jak organizované tak neorganizované dobrovolnictví.

Tisková konference k výsledkům šetření o dobrovolnické činnosti v České republice
Tisková konference k výsledkům šetření o dobrovolnické činnosti v České republice

Ve druhém pololetí 2023 realizoval Český statistický úřad šetření na téma Dobrovolnictví, které bylo navázáno jako dodatečný modul otázek na Výběrové šetření pracovních sil. Tazatelé ve všech krajích ČR přitom oslovili respondenty ve věku 15 a více let.

Jedním ze zásadních úkolů tohoto šetření bylo vyčíslit počet zapojených dobrovolníků a jejich podíl v dospělé populaci – míru dobrovolnictví. Do dobrovolnictví se zapojil každý pátý respondent (19,2 %), což představuje 1 662,2 tis. obyvatel ČR ve věku 15 a více let. Míra dobrovolnictví žen (21,4 %) byla vyšší než míra dobrovolnictví mužů (16,9 %), muži ale uváděli větší počet hodin věnovaných dobrovolnictví.

Ze šetření dále vyplynulo, že lidé pomáhali převážně organizovaně, tj. dobrovolnická činnost byla nejčastěji organizována neziskovou, charitativní, církevní organizací, spolkem, klubem, zdravotnickým nebo sociálním zařízením. Tři nejvyšší ISCO kategorie (do nichž se řadí např. předsedové nebo členové rad různých spolků jako senioři, Sokol, myslivci, sportovní oddíl, farní rada; vedoucí zájmových kroužků a skautských oddílů, sportovní trenéři, organizátoři charitativních akcí, sbírek, ale i kulturních akcí v obci) představují 30 % objemu všech odpracovaných hodin (za sledované 4 týdny), tedy velký objem dobrovolnictví je (vysoce) odborná činnost. Přitom v rámci organizovaného dobrovolnictví je to dokonce 40 %. Organizace, které umožňují dobrovolnickou činnost tak přispívají k tomu, aby se dělo více dobrovolnické činnosti s vyšší přidanou hodnotou. Poskytují platformu pro jednotlivce, kteří chtějí přispět svým časem a dovednostmi, a zajišťují, že dobrovolnické projekty jsou dobře strukturované, koordinované a přináší maximální užitek.

Šetření mimo jiné ukázalo význam nestátních neziskových organizací, které jsou největšími (53,4 %) organizátory organizovaného dobrovolnictví. Práce dobrovolníků přináší podporu těm nejzranitelnějším ve společnosti, čímž významně zvyšuje kvalitu života mnoha jednotlivců a rodin. Jsou to právě dobrovolníci, kteří poskytují potřebnou péči a podporu, která by jinak často chyběla a také podporují pocit sounáležitosti a solidarity.

Co se týče ekonomické hodnoty dobrovolnictví, při celkovém počtu dobrovolníků ve výši 1 662 300 a jimi uvedeném průměrném počtu hodin v posledních 4 týdnech přepočtený na rok vychází, že dobrovolníci díky své činnosti společnosti za rok přispěli přes 47 miliard Kč.

Z mezinárodního srovnání vyplývá, že dobrovolnictví v České republice není dramaticky odlišné od ostatních evropských zemí, i když každá má svá specifika. Například z hlediska podílu dobrovolníků v populaci se ČR nachází mezi zeměmi tak odlišnými jako je Itálie nebo Norsko.

Nicméně ve všech evropských zemích jsou neziskové organizace hlavním organizátorem dobrovolnictví a partnerem vlády v této oblasti.

Detailnější výsledky šetření naleznete v analýze a tiskové zprávě ČSÚ či přílohách.

Sledujte nás také na Facebooku/lidská práva a sociálních sítích zmocněnkyně vlády pro lidská práva.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie