Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

18. 10. 2023 11:21

Informace týkající se počtu státních zaměstnanců

Žádost o poskytnutí informací týkajících se počtu zaměstnanců Úřadu vlády ČR a jednotlivých ministerstvech

Vážený pane inženýre,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 25. září 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, kterou jste upřesnil dne 27. září 2023. Žádost byla formulována následujícím způsobem:

„Žádám o sdělení

- jaký je celkový počet všech státních zaměstnanců

- kolik zaměstnanců má dnes Úřad vlády

- kolik zaměstnanců mají dnes jednotlivá ministerstva

- jak se tyto počty změnily proti stavu cca před 10 lety“

K otázce č. 2 a částečně k otázce č. 4 žádosti si Vám dovolujeme sdělit, že celkový počet zaměstnanců Úřadu vlády ke dni 6. října 2023 je 554. V této souvislosti sdělujeme, že počet zaměstnanců Úřadu vlády z tohoto data zahrnuje také zaměstnance, kteří jsou zařazeni do útvarů ministrů bez portfeje, tj. ministra pro evropské záležitosti, ministra pro legislativu a ministryně pro vědu, výzkum a inovace, neboť chod jejich úřadů je organizačně zajišťován právě Úřadem vlády. Celkový počet zaměstnanců Úřadu vlády ke dni 6. října 2013 byl 441.

Ke zbývající části žádosti, tedy k otázkám č. 1 a č. 3 a částečně k otázce č. 4, které se týkají počtu všech státních zaměstnanců, počtu zaměstnanců jednotlivých ministerstev a dále počtu těchto osob před deseti lety, námi bude vydáno samostatné rozhodnutí, které Vám bude zasláno do vlastních rukou na Vámi uvedenou adresu pro doručování.

Nad rámec Vaší žádosti si dovolujeme sdělit, že vláda České republiky svým usnesením ze dne 27. září 2023 č. 711 k návrhu na změnu systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. října 2023 schválila s účinností od 1. října 2023 změnu systemizace služebních a pracovních míst v některých ústředních správních úřadech, o nichž požadujete poskytnout informace. Tabulku, která zahrnuje počty systemizovaných míst v některých z Vámi požadovaných ústředních správních úřadů k výše uvedenému datu, zasíláme v příloze. V této souvislosti si však dovolujeme upozornit, že uvedené počty neznamenají skutečný počet zaměstnanců jednotlivých ministerstev, ale jedná se o počet systemizovaných míst, bez ohledu na skutečnost, zda jsou tato místa obsazena jednou osobou, dělí se mezi dvě osoby nebo vůbec obsazena nejsou.

S pozdravem

 

Mgr. Jan Večeřa v. r.

ředitel Odboru právního a kontrolního

 

Přílohy

Příloha č. 1 - tabulka

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty