Aktuálně

28. 5. 2024 16:21

Premiér Fiala jednal v Praze se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem

Předseda vlády Petr Fiala na jednání se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem ve Strakově akademii, 28. května 2024.
Předseda vlády Petr Fiala na jednání se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem ve Strakově akademii, 28. května 2024.
Premiér Petr Fiala se v úterý 28. května 2024 sešel ve Strakově akademii s předsedou vlády Ukrajiny Denysem Šmyhalem. Hlavními tématy jednání bylo pokračování pomoci Ukrajině, obranná spolupráce a rozvoj ekonomických vztahů. Lídři také potvrdili oboustranný zájem o další kolo česko-ukrajinských mezivládních konzultací.

„Ujistil jsem premiéra Šmyhala, že Česká republika bude pokračovat v  pomoci Ukrajině. Budeme i nadále spolupracovat s našimi partnery a spojenci, abychom zajistili efektivní a koordinovanou pomoc. Situace na frontě není jednoduchá. Jsem proto rád, že první dodávky munice z české iniciativy dorazí na Ukrajinu již v průběhu června,“ uvedl premiér.

Předseda vlády Ukrajiny se večer spolu s lídry vybraných evropských zemí zúčastní pracovní večeře k bezpečnostní spolupráci, kterou v Kramářově vile bude hostit český premiér. „Spolupráce mezi evropskými státy je klíčová. Potřebujeme posilovat naše alianční svazky a společně pracovat na zajištění stability a bezpečnosti. Setkání, jako je to dnešní, umožňuje sladit naše strategie a kroky v rámci vojenské podpory Ukrajiny. Společným postupem lze dosáhnout větší efektivity a síly, než kdyby každá země jednala samostatně,“ dodal předseda vlády ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie