Vládní výbor pro regionální politiku

20. 6. 2024 7:43

Vládní Výbor pro regionální politiku

Zřízení vládního Výboru pro regionální politiku je naplněním závazku z programového prohlášení vlády: Vzrůstající rozdíly mezi regiony naší země jsou zásadní celospolečenskou výzvou. Místo, kde člověk žije, nesmí tak zásadně ovlivňovat kvalitu vzdělávání, dostupnost zdravotní péče, dopravní obslužnost i digitální konektivitu. Budeme předcházet dalšímu rozevírání nůžek mezi regiony a řešit problémy, které vedou k vylidňování venkova a pohraničí. Při plánování strategických investic státu vždy zohledníme úroveň rozvoje a potřeby regionů tak, aby docházelo ke snižování nerovností mezi regiony. Prostřednictvím vládního Výboru pro regionální politiku zajistíme účinnou koordinaci napříč všemi resorty a posílení spolupráce vlády s kraji a obcemi.

Vládní prohlášení reaguje na skutečnost, že k realizaci regionální politiky přispívají v zásadě všechny resorty, aniž by však doposud uspokojivě fungovala koordinace resortních politik ve vztahu k plnění cílů regionální politiky a hodnocení dopadů těchto politik z pohledu konvergence regionů a jejich vnitřní soudržnosti.

Výbor si proto klade za cíl identifikovat politiky státu s regionální dimenzí a koordinovat jejich provádění a zpětně je také hodnotit. Výsledkem práce vládního Výboru pro regionální politiku je sladění příspěvku sektorových politik k plnění cílů regionální politiky státu. Bude se tak dít prostřednictvím doporučení k jednotlivým politikám a novým či upravovaným zákonným normám tak, aby jejich dopady posilovaly regionální soudržnost, což bude také pravidelně vyhodnocováno s ohledem na plnění strategických cílů stanovených v dokumentech pro oblast regionální politiky. Dále se Výbor zabývá financováním regionálního rozvoje, provádí metodickou koordinaci (např. hodnocení územních dopadů, tzv. TIA), zabývá se specifickými úrovněmi regionální politiky (např. rozvoj venkova, urbánní politika, hospodářsky a sociálně ohrožená území) atd.

Výbor pro regionální politiku je úzce provázán s existujícími platformami, především pro oblast politiky soudržnosti EU, které slouží k formalizovanému dialogu mezi centrálními orgány a územními partnery (např. Národní stálá konference, platformy pro přípravu a realizaci politiky soudržnosti).

Výbor byl zřízen usnesením vlády České republiky ze dne 6. prosince 2023 č. 934. Odkaz na usnesení zde: ODok Portál - Usnesení 934/2023

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X