Tiskové zprávy

6. 1. 2014 15:44

Vláda bude jednat v Židlochovicích

Ve středu 8. ledna 2014 od 14 hodin se uskuteční výjezdní zasedání Vlády ČR na zámku Židlochovice.

„Podzim a zejména konec roku se nesly ve značně hektickém stylu, což se do jisté míry odrazilo i na jednáních vlády. Proto jsme pro letošní druhé zasedání vlády zvolili Praze vzdálené místo na státním zámku Židlochovice. Půjde o normální pracovní program s řadou významných bodů k projednání a ke schválení,“  konstatuje vedoucí Úřadu vlády ČR Radek Augustin s tím, že večer po skončení oficiálního zasedání se členům vlády otevře dostatek prostoru pro diskuse o věcech, na něž není v běžném režimu pražských zasedání čas. Úřad vlády neorganizuje doprovodný program.

Zvýšení nákladů proti běžným pražským zasedáním přitom nebude nikterak významné. Úřad vlády uhradí pronájem jednacích prostor, oběd, večeři a drobné občerstvení a dále technickou obsluhu během zasedání. Dopravu a ubytování (v případě, že ubytování využijí) si hradí jednotlivá ministerstva. „Státní zámek Židlochovice spravuje státní podnik Lesy České republiky, čili služby nebudou nabízeny na běžné komerční bázi, což se projeví v cenách,“ dodává Radek Augustin. Celkové náklady ÚV ČR na zasedání v Židlochovicích budou činit 58 460 Kč, z toho stravování (oběd, večeře a drobné občerstvení) pro 24 účastníků 29 760 Kč, pronájem prostor 17 000 Kč, ubytování pro premiéra, dva vicepremiéry a vedoucího Úřadu vlády ČR 11 700 Kč. Náklady na zasedání vlády v pražské Strakově akademii přitom představují 27 000 Kč.

Zámek Židlochovice, nacházející se nedaleko Brna, celkem disponuje 45 lůžky v 7 apartmánech, 13 dvoulůžkových a 5 jednolůžkových pokojích. Pobytové a stravovací služby nabízí i veřejnosti. Zámek s přilehlou bažantnicí a oborou navštěvoval také první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. 

Pro letošní druhé zasedání vlády zámečtí kuchaři připravili následující menu:

  •  Oběd: bažantí vývar s masem a nudlemi, pečená kachna s knedlíky a se zelím, ořechové šátečky.
  • Večeře: marinovaná bažantí prsíčka na bylinkách s pomerančovo-brusinkovým čatní, kančí ragú s křenem a divokou rýží, dančí medailonky na víně se špekovými knedlíky či bramborovými kroketami a na závěr horké maliny se zmrzlinou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie