Tiskové konference

24. 9. 2024 13:56

Tisková konference předsedy vlády k návrhu na odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, 24. září 2024

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, já vás vítám na tiskové konferenci předsedy vlády Petra Fialy. Pane premiére, máte slovo.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, po zralé úvaze jsem se rozhodl, že podle článku 68, odstavce 5 a článku 74 Ústavy České republiky navrhnu prezidentu republiky odvolání Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj ke 30. září tohoto roku.

Důvody. Po projednání analýzy digitálního stavebního řízení na vládě minulou středu a po dnešním ranním rozhovoru s panem vicepremiérem Ivanem Bartošem jsem bohužel nabyl jistotu, že není schopen tuto digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce, a myslím, že si ani nepřipouští, v jak reálném stavu proces digitalizace nyní je. Připomínám, že Ivan Bartoš je vicepremiérem pro digitalizaci a že digitalizace státu je hlavním pilířem modernizace České republiky a klíčem k tomu, aby služby pro občany a firmy v moderním světe fungovaly lépe.

Ačkoliv jsem opakovaně Ivanu Bartošovi dával čas na vyřešení situace, nejprve do konce srpna, poté do konce září, tak musím konstatovat, že úspěšný konec je stále v nedohlednu. Jako člověk, který je odpovědný za naplňování programového prohlášení a za fungování vlády České republiky, v současné době nevidím jiné řešení než to, které jsem vám představil.

Chtěl bych k tomu dodat jednu věc. Já si lidsky i osobně Ivana Bartoše vážím a vždy jsem se na něj mohl spolehnout. Spolupráce s ním jako s předsedou Pirátů byla vždy dobrá a já toto rozhodnutí nedělám s lehkým srdcem. Digitalizace je ale klíčová, je to klíčový projekt pro modernizaci českého státu a my si už nemůžeme dovolit žádné další průtahy. Je to moje odpovědnost, je to moje ústavní kompetence jako předsedy vlády, a proto jednám tak, jak jednám.

Lidé nás volili s tím, že dokážeme zlepšit fungování státu a my musíme jejich očekávání naplnit. Chci zároveň zdůraznit, že si vážím práce dalších dvou ministrů za Piráty. Jan Lipavský je výborný ministr zahraničí a Michal Šalomoun odvádí výbornou práci jako ministr pro legislativu.

Jaký bude další postup? Dnes požádám Piráty, ať navrhnou kandidáta, který převezme řízení Ministerstva pro místní rozvoj a manažersky ho zvládne. Od zítřka bude mít digitalizaci stavebního řízení na starosti speciální tým, který povede pan ministr Martin Kupka. Pod Ministerstvo dopravy spadá Dopravně-energetický stavební úřad, kterého se ty problémy, které jsou s digitalizací, také dotýkají. Martin Kupka spolu s Marianem Jurečkou mají nesporné výsledky a úspěchy z digitalizační agendou ve svých rezortech, navíc se Martin Kupka dlouhodobě věnuje i stávající podobě digitálního stavebního řízení a má do celé věci největší vhled.

Na závěr tohoto svého sdělení bych chtěl konstatovat, že jsem o tomto svém kroku informoval koaliční partnery a informoval jsem také pana prezidenta.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji a nyní máme prostor vzhledem k času pro dva dotazy. První Česká televize.

Karolína Jelínková, Česká televize: Dobrý den, pane premiére, čekáte tedy, že Piráti skutečně navrhnou kandidáta? Neobáváte se, že by mohli ukončit koaliční spolupráci? Zároveň v tom vašem rozhodnutí hrála roli v uvozovkách pouze ta digitalizace nebo i výsledek uplynulých voleb a to, že Ivan Bartoš rezignoval na post ve vedení Pirátů? Jestli byste se vlastně k tomuto kroku rozhodl i tak anebo v tom sehrály roli volby? Děkuju.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Klíčový moment pro mne byla ta zpráva, kterou jsme slyšeli na vládě minulou středu, ale i dnešní rozhovor s Ivanem Bartošem. Samozřejmě volby jsou i určitým signálem nespokojenosti voličů, i ten je potřeba zohlednit, ale já jsem se k tomuto kroku rozhodl pro dnešním jednání s Ivanem Bartošem a po té, kdy jsem nabyl jistoty, že není možné, aby digitalizaci stavebního řízení manažersky zvládnul.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Další dotaz a poslední dotaz CNN Prima News

Petr Fiala, předseda vlády ČR: A ještě, abych vám nedlužil odpověď. Já vyzvu Piráty, nevypovídáme koaliční smlouvu, vyzývám Piráty k tomu, aby nominovali někoho na pozici ministra pro místní rozvoj. Sám jsem řekl ve svém prohlášení, že jsem spokojen s prací Jana Lipavského i pana Šalomouna.

CNN Prima News: Dobrý den, pane premiére, první otázka, jestli jste tedy jako vláda připraveni fungovat bez Pirátů, pokud by na to došlo, což v tuto chvíli by se mohlo stát, pokud se Piráti takto rozhodnou, a druhá věc, jestli jste neměl k tomu odvolání, k tomuto kroku odvolání pana Bartoše přistoupit dřív, protože ty informace přece byly červenec, srpen, že to nefunguje, že zkrátka, stěžovali si starostové, stěžovaly si obce, stěžovaly si stavební úřady, a to řešení se lepšilo nebo zkrátka jen velmi pomalu to šlo dopředu. Děkuju.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Přistoupil jsem k tomu kroku ve chvíli, kdy jsem dospěl k tomu, že ho potřebuji udělat a že není šance, že by Ivan Bartoš mohl ten proces dovést do úspěšného konce. Sám jsem zde zmínil data, která jsem mu dal k vyřešení těch problémů, které tam jsou. Všechna uplynula a ten výsledek tady nemáme, ale nemám ani dostatečnou záruku toho, že by to fungovalo.

Já dělám rozhodnutí promyšleně, dělám je tehdy, když jsem přesvědčen, že povedou ke zlepšení té situace. Teď jsem dospěl k názoru, že musím udělat tento radikální krok, který pro mě není lidsky jednoduchý, ale myslím, že to je naprosto nutné, že to odpovídá mé roli a mé odpovědnosti, kterou za fungování vlády mám.

Co se týká Pirátů, já je vyzývám k tomu, aby nominovali nového kandidáta. Já, znovu opakuji, jsem spokojen s prací druhých dvou ministrů za Pirátskou stranu a je samozřejmě na Pirátech, jak se rozhodnou a jak budeme dál postupovat. Ale já za sebe říkám, že nevidím jinou cestu a nejednal bych správně, kdybych neudělal to, pro co jsem se dnes rozhodl.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Já tiskovou konferenci končím, přejeme hezký den. Na shledanou.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference předsedy vlády k návrhu na odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, 24. září 2024

Související zprávy