Tiskové konference

22. 5. 2024 18:22

Tisková konference po jednání vlády, 22. května 2024

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, já vás vítám na tiskové konferenci po jednání vlády. O úvodní slovo poprosím vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku.

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Dobré odpoledne, já si dovolím okomentovat návrh zákona, který dnes vláda projednala z dílny MPSV. Je to návrh zákona o dětských skupinách, kdy tímto návrhem zákona posunujeme v České republice výrazně podporu rodičů, pokud jde o péči o jejich děti. Rozšiřujeme možnosti využití dětských skupin, tak aby třeba dětské skupiny ve firmách mohly nabídnout péči o vícero dětí nejenom o děti zaměstnanců těchto dětských skupin, zjednodušujeme administraci pro to, aby provozovatelé dětských skupin to měli jednodušší, ale co je klíčové a je to úplně nové, zavádíme do české legislativy a do praxe tzv. sousedské dětské skupiny.

Je to model, který nám bude doplňovat mateřské školky, dětské skupiny ještě o formu sousedských dětských skupin. Jde o velmi jednoduché, řekněme naprosto minimalisticky formální fungování toho, aby rodič, který splní ty požadavky, které zákon říká, tak mohl hlídat takto až 4 děti, započítávají se do toho i vlastní, takže třeba pokud má 1 vlastní tak 3 další. My tento princip budeme podporovat jak formou státní finanční podpory, která bude nastavená velmi podobně jako je financování v dětských skupinách, tak s možností úhrady rodiče, takto bude moci tento rodič nabízet tuto formu hlídání těchto dětí.

Jde nám o to, abychom opravdu odstranili v českém systému jakékoliv bariéry, které brání tomu, že rodič se třeba nemůže vrátit do práce, protože nebylo místo pro jeho dítě v mateřské školce nebo nebyla dostupná dětská skupina. Toto je doplněk, který ten systém opravdu velmi dobře doplní, je funkční v zahraničí, a my vlastně takto v průběhu příštího roku, kdy tato novela bude platit od 1.1. 2025, tyto bariéry a tyto překážky opravdu dokážeme v praxi velmi účinně odstranit.

To znamená, my jsme tady v situaci, kdy neříkáme nikomu, kdy se má vrátit do práce, jak dlouho má být doma, jak dlouho má pečovat o dítě, to je věcí, která má být individuální, o tom se má rozhodnout ten rodič, rodiče, ta rodina, podle aktuální situace, podle potřeb dítěte, podle jejich profese atd. Ale stát je tady od toho, aby nekladl překážky, aby odstranil bariéry, aby rodiče měli svobodnou volbu v této věci.

Zároveň s touto úpravou jsme tady také vyřešili ještě jednu záležitost, a to je otázka toho, jakým způsobem vytvořit nějakou jistotu garance, že ta místa opravdu budou. Dnes na vládě jsme se nakonec dohodli ještě na kompromisní úpravě, kdy takováto povinnost, tak jak je to ve školském zákoně, bude vztažena i u dětí v dětských skupinách, že tady bude povinnost zajistit toto místo u dítěte, které má 3 roky a více, i v dětské skupině.

To znamená, pokud se nepodaří zajistit místo v mateřské školce, dětské skupině u dítěte, které má 3 roky a více, případně pokud obec takovouto možnost nezajistí ve spolupráci s nějakým externím subjektem, nevládní organizací, která třeba poskytuje a dělá dětskou skupinu na území dané obce nebo města, nebo v nějaké spolupráci se sousední obcí nebo například i právě s tou firmou, tak v tom případě tady bude mechanismus, který bude nastaven tak, že bude obec v takové situaci rodiči kompenzovat to, že ten rodič si to bude muset zabezpečit sám.

Ta kompenzace bude do výše maximální úhrady, kterou platí rodič měsíčně dětské skupině, což je dneska 5 090 korun měsíčně. To znamená, nebude to žádná sankce ze strany obce, města vůči státu, ale bude to mechanismus, který bude směřován jako podpora vůči tomu rodiči. Tato podmínka bude platná od 1. ledna 2026, dáváme tady tedy přechodné období, spojujeme to s tím, že i Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí dnes víc jak 7 miliard korun na zřizování dětských skupin, jejich budování, případně na adaptaci prostor pro dětské skupiny. Nakonec jsme v rámci kompromisu upustili ještě od toho návrhu, který jsem původně navrhoval, a to je, že by tato povinnost byla od roku 2029 na děti od 2 let, že by obce také, pokud o to rodič bude stát, musely tu kapacitu zajistit.

Takže to jsou ty základní informace k novele zákona o dětských skupinách. Myslím si, že po dlouhých letech debat, po dlouhých letech překážek, kde rodiče opravdu měli v mnoha lokalitách České republiky velký problém se do práce vrátit, když potřebovali, čekali třeba někdy 10, 11 měsíců na to, než znovu bude 1. září, než se otevře okno pro to, aby dítě mohlo do mateřské školky. Takže tím se konečně výrazně posuneme k tomu, aby tady byla flexibilita a vstřícné prostředí pro rodiče a pro jejich potřeby.

Dnes také vláda přijala nařízení vlády, které se týká návaznosti na energetický zákon, kdy jsme od 1. ledna tohoto roku v energetickém zákoně přijali také úpravu, která pamatuje na ochranu zranitelných zákazníků. Dnes k tomu bylo přijato nařízení vlády, které to vlastně nastavuje, konkretizuje tak, abychom u lidí, kteří jsou závislí třeba na různých přístrojích z hlediska podpory dýchání apod., nastavili vyšší ochranu z hlediska informací, například o tom, že mají nedoplatky, že je tam riziko odpojení, abychom opravdu u těchto lidí udělali všechno proto, aby nedošlo ze dne na den k tomu, že ten člověk, jeho domácnost bude odpojena od elektrické energie. To znamená, je tady nastaven řekněme režim velmi kvalitní ochrany k tomu, abychom využili všechny možnosti a komunikaci k tomu, aby se takový zákazník neocitl ze dne na den bez elektrické energie, která může znamenat ohrožení jeho života.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji a nyní poprosím o slovo ministra životního prostředí Petra Hladíka.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Dámy a pánové, krásné dobré odpoledne, vláda dnes schválila novelu zákona o ochraně ovzduší. Ta rozšiřuje množství firem, které budou nepřetržitě sledovat emise škodlivých látek, také stanovuje jednoznačná pravidla pro jednorázová měření emisí, ale také pravidla pro firmy, které musí omezit prašnost při stavbách nebo třeba demolicích.

Ta novela přináší celou řadu nejrůznějších opatření, všechna mají ale 3 společné cíle. První je zlepšit kvalitu ovzduší ve městech a obcích, také více využívat digitální nástroje a snížit administrativu. Například vedle toho, že firmy budou muset minimalizovat prašnost na stavbách ve městech i v obcích, aby prach ze stavby, rekonstrukce či z demolic neobtěžoval občany, zavádíme také rozšíření kontinuálních měření emisí, zejména novinky v oblasti jednorázového měření emisí. Výsledky z měření budou nově předávány jen digitálně, a to do centrálního registru. Budou je zadávat přímo měřicí skupiny, takže firmách odpadne administrativa s nimi spojená, dokonce do dnešních dnů to posílaly na ČHMÚ a Českou inspekci životního prostředí fyzicky, tedy papírově.

Díky povinnosti nepřetržité kontroly technologií skončí dohady, zda firmy skutečně používají filtry nebo odlučovače průběžně. I když se znečišťující látky zrovna neměří nebo měří se jednou za rok. Takových podnětů, dohadů, co vlastně z těch komínů je vypouštěno v noci, když to nikdo nevidí, je celá řada, dlouhodobě se občas takovéto debaty objevují. Touto novelou tomu dáváme jednoznačná pravidla, kontinuální měření, kontinuální monitoring a zapisování do digitální databáze toto jednou a provždy utnou.

Povinnost nepřetržité kontroly se dotkne od roku 2026 zhruba 7 700 zdrojů. Musím říct, že celá řada provozovatelů už ale kontinuální měření nainstalované má, takže to nebude úplně pro ně novinka. Od roku 2028 se rozšíří povinnost kontinuálního měření na sektory tavení skla, nerostů, petrochemie, výroby vápna, dřevotřísky a další.

Další klíčovou částí novely o ovzduší je zavedení tzv. minimálních vzdáleností od obytné zástavby, od zdrojů znečištění a především prachu či zápachu. Cílem tohoto ustanovení je minimalizovat dopady na obydlí, obytnou zástavbu, tak aby se výroba nepřibližovala obydlí, na druhou stranu, aby se zase zastavitelné území nepřibližovalo průmyslu, nepřibližovalo výrobě, z toho důvodu bude upravena nová vyhláška, která určuje odstupové vzdálenosti okolo 200 m, maximálně však 500 m pro jednotlivé typy provozů, a to pro nové provozy nebo změnu provozovatele nebo typu výroby v již současném výrobním areálu.

Další změnou je navýšení poplatků, poplatek za znečištění se nevalorizoval už mnoho, mnoho let. Navyšujeme tento poplatek pouze o inflaci, která se v mezičase stala. Podle verze, kterou dnes schválila vláda, také tento poplatek bude každoročně navyšován právě o inflaci, abychom tento poplatek zvedali průběžně a také fakticky tlačili na provozovatele ke snižování emisí, snižování škodlivin a prachu, k instalaci filtrů, odlučovačů a dalších nových technologií.

Další změnou, kterou zákon přináší, je vyřešení nízkoemisních zón. Nízkoemisní zóny máme v legislativě víc jak deset let a žádná v České republice zatím nevznikla. A to z toho důvodu, že byly velmi složité, vyžadovaly obchvaty a vlastně konkrétní řešení. My přicházíme s verzí, která je velmi flexibilní, verzí, která umožňuje konkrétnímu městu si zavést nízkoemisní zónu podle jeho parametrů. Takže nebude to dáno zákonem, ale sama rada nebo zastupitelstvo obce si určí, které typy vozidel, které kategorie vozidel nebude možné vpustit třeba do historických center.

Vláda také dnes schválila usnesení, ve kterém zavázala Ministerstvo dopravy, aby vládě do konce roku předložilo analýzu funkčnosti stanic měření emisí a případně navrhlo takové změny, které zabrání tomu, aby jimi procházela nevyhovující auta. Samo Ministerstvo dopravy již dnes má pod velkou kontrolou stanice technické kontroly. Tady to mohou dělat pouze autorizované osoby. Stanice měření emisí takto dnes regulovány nejsou. Vyvstává celá řada pochybností a otázek, zda ty naměřené hodnoty jsou opravdu pravdivé. I z toho důvodu jsme se s panem ministrem dopravy dohodli, že ho to také trápí, a proto k tomu vypracujeme konkrétní data a analýzu.

Usnesení vlády také dává úkol Ministerstvu vnitra, aby ve spolupráci s Policí České republiky a Centrem dopravních služeb zintenzivnilo ve všech krajích každoroční silniční kontroly zaměřené na měření emisí z vozidel. Toto již Policie České republiky dělá. Nicméně ty namátkové kontroly emisí, myslím si, že každý z nás se občas potká s vozidlem, které kouří, a říká si, tohle auto by na silnicích nemělo co dělat.

Co je důležité, ty parametry zákona se nastavují na limity, které jsou již běžně známé. Jsou otázkou tzv. BAT-ových, nejlepších technologií a musím říct, že celá řada provozoven, firem, průmyslových areálů dnes všechny ty podmínky splňuje. Tzn. pro ně to nebude nějakou novou regulací, překážkou. Pro ně se spíše mění ta věc týkající se administrativy, byrokracie. Ty věci se digitalizují, přenáší automatickým způsobem. Děkuji.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji, nyní je prostor pro dotazy, Česká televize.

Izabela Šroubková, Česká televize: Mě by zajímalo, jestli jste se dnes bavili o té nominaci pana Foltýna na post vládního koordinátora strategické komunikace, případně, co vy od něj očekáváte v této pozici a kdy by mohl nastoupit na tento post?

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: My jsme se dnes na vládě přímo o tomto nebavili. Toto jsme projednávali už v posledních týdnech na úrovni předsedů koaličních stran. Dohodli jsme se na tom, že je to velmi kvalitní člověk na tuto agendu, s velkou zkušeností. S tím, že vlastně to jeho angažmá by mělo být být realizováno ve velmi brzké době, tzn. My jsme toto téma, řešení otázky dezinformací, nevypustili. Hledali jsme správné řešení, kdo by byl tou dobrou osobou, která by dokázala tuto agendu, vést, řídit a koordinovat, protože to není jenom o jednom člověku, to je samozřejmě o spolupráci celé vlády, resortů. Takže tento postup byl zvolen už před nějakým časem s tím, že vlastně teď, v řádu jednotek týdnů, se ta činnost a agenda naplno rozjede.

Izabela Šroubková, Česká televize: Jaká jsou možná tedy vaše očekávání od něj? Protože vláda čelí kritice i od pana prezidenta, že zkrátka v oblasti boje s dezinformacemi příliš mnoho neudělala, tak mohl by to pan Foltýn změnit. 

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Já jednoznačně počítám s tím, i tak jak jsem měl možnost s panem Foltýnem mluvit, tak že se do toho vrhne naplno. Má poměrně jasnou představu. Myslím si, že s patřičnou razancí, kterou to téma potřebuje, i ten rozsah dezinformací, který dnes nám tady dneska koluje v rámci sociálních sítí, řetězových mailů apod. Takže já předpokládám, že on opravdu naplní ta velká očekávání, která tu jsou. Myslím si, že my jsme o tom, jako předsedové koaličních stran, hovořili opakovaně a hledali jsme ten správný model. Víte, že už jsme tady jeden pokus měli, takže my spoléháme na to, že opravdu s jeho osobou a zkušeností tady budeme mít efektivní systém, jakým způsobem dezinformacím dokázat čelit.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz, Český rozhlas.

Jana Karasová, Český rozhlas: Dobrý den, já bych se ještě vrátila k tomu sousedskému hlídání. Vy jste mluvil, že budou moct hlídat rodiče, ale předpokládám, že to není omezené jenom na rodiče. Jestli byste mohl jenom upřesnit, kdo teda je ten člověk, který bude moct v těch sousedských skupinách děti hlídat a jak si třeba potom budou moct lidé prověřit, jestli to nabízené hlídání je opravdu prověřené a součástí toho systému?

A pak bych se chtěla ještě zeptat na ty dvě novely, které jste tam měli od Senátu a od poslanců, především teda tu senátní, jestli i vláda podpořila to vyřazení letiště Líně z těch strategicky staveb? Děkuji. 

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Začnu od konce, tak pokud jde o ty dvě novely, pokud jde tedy přímo o tu senátní, k té jsme vyjádřili negativní v stanovisko, a to z jednoho jednoduchého důvodu, protože v tento okamžik legislativní úprava, která toto řeší, už míří do Senátu. To znamená, tento návrh legislativní senátní aktivity vlastně přichází v momentě, kdy to téma je efektivně řešeno. Takže počítáme s tím, že Senát to vlastně teď projedná a bude toto téma vyřešeno. Letiště Líně bude navráceno zpátky do využívání armády, a s touto lokalitou v tento okamžik, a myslím, že i v nějaké dohledné době nepočítáme pro nějaké aktivity, tj. gigafactory apod.

Pokud jde o návrh poslanecký, který se týkal oblasti zdravotního pojištění. Tady jsme přijali neutrální stanovisko.

A pokud jde o váš dotaz na dětské skupiny. Samozřejmě není to jenom pro rodiče, je to samozřejmě i pro osobu, která nemá děti, nebo nemá v té skupině čtyř dětí žádné své dítě. Je tam samozřejmě určitý kvalifikační předpoklad. Buď z hlediska vzdělání, nebo absolvování kurzu. Pak jsou další věci, které se týkají případně bezúhonnosti atd., s tím, že logicky ti lidé musí být v systému, musí tam být vlastně garantované i ty podmínky, které stanovuje zákon. Buďto v té domácnosti, nebo v jiných vhodných prostorách. Toto bude dozorovat a dohlížet na to v praxi Úřad práce. Takže jsou tam stanovená jasná kritéria.

Nicméně oproti podmínkám, které musíme splnit v mateřských školkách, v dětských skupinách, toto bude mnohem bližší opravdu nějaké reálné domácnosti, kterou máme, když máme děti, tak jak to známe ve svých domácnostech. My počítáme s tím, že tam mohou být modely jak v tom případě, že rodič má své děti, může mít jedno, dvě, tři děti, pokud má svoje dvě děti, tak může si vzít do sousedského hlídání maximálně dvě další, ale samozřejmě i ten model, že tam nemá žádné své dítě a dělá tuto činnost jenom s plnou aktivitou na to, že hlídá nějaké další čtyři děti.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Já bych jenom technicky doplnil pana vicepremiéra, že to vyndání Líní z toho zákona je připojeno jako pozměňující návrh, který připojila sněmovna k novele zákona o ZPF. Příští týden ji bude projednávat Senát.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji, nějaké další dotazy? Tak ČTK.

Marek Opatrný, ČTK: Dobrý den, já bych měl dotaz k tomu poplatku za znečištění, o kterém jste mluvil, že se navyšuje. Já bych vás poprosil o ty konkrétní částky, vlastně kolik je to teď a kolik to tedy bude s tím navýšením o inflaci? Děkuji.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: To vám nedokážu říct, protože se nejedná o konkrétní čísla a konkrétní částky, protože se jedná o množství vypouštěné látky, které je přílohou toho zákona. Tzn. záleží, kolik má vlastně ten daný zdroj znečistění jednotlivých typů látek, a podle toho se mu vlastně v povolení vypouštění těchto látek ukládá i to množství, za to množství zaplatit. Při instalaci třeba nové technologie, tak potom příslušný krajský úřad, orgán ochrany ovzduší vydává nové povolení, které potom redefinuje vlastně to množství vypouštěných nebezpečných látek, a tedy upravuje i tu výši poplatku. Tzn. tohle je vlastně obsaženo v tom každém povolení jako takovém.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji, pokud žádné další dotazy nejsou, tak my vám děkujeme a tiskovou konferenci končím, hezký den.

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Děkujeme.

Petr Hladík, ministr životního prostředí: Mějte se krásně.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X