Aktuálně

19. 12. 2007 13:54

Z jednání vlády ČR: Podmínky pro přijetí eura jsou nedostatečné

Vláda dnes na svém jednání projednala a přijala "Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou." Na základě přijetí této analýzy vláda konstatovala, že dostatečného pokroku při vytváření podmínek pro přijetí eura dosud nebylo dosaženo.

Cílové datum vstupu do eurozóny proto nebylo stanoveno a Česká republika v roce 2008 o vstup do kurzového mechanismu ERM II. usilovat nebude. Tisková zpráva Ministerstva financí ČR uvádí: ,,Analýzy ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou ukazují, že z hlediska fungování českého hospodářství a připravenosti na přijetí jednotné měny dochází v poslední době k určitým zlepšením. Některá z nich však souvisí s cyklickým vývojem české ekonomiky. Prozatím nedošlo k zásadním změnám ve fungování fiskální politiky a v nastavení institucionálního rámce, které by vedly k dlouhodobému zlepšení v pružnosti české ekonomiky, zejména pak trhu práce."

Odpovědi na otázky spojené s rozšířením Evropské unie a Hospodářskou měnovou unií jsou dostupné na stránkách Evropské centrální banky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie