Aktuálně

17. 10. 2024 10:54

Premiér Fiala po jednání k migraci: Chápeme, co všechno je v sázce. Proto navrhujeme důslednější opatření

Premiér Petr Fiala se před zasedáním Evropské rady zúčastnil koordinační schůzky předsedů vlád a hlav států k migraci, 17. října 2024.
Premiér Petr Fiala se před zasedáním Evropské rady zúčastnil koordinační schůzky předsedů vlád a hlav států k migraci, 17. října 2024.
Předseda vlády ČR Petr Fiala jednal ve čtvrtek 17. října 2024 před jednáním Evropské rady v Bruselu s lídry dalších zemí ohledně migrační politiky EU. Kromě českého premiéra se setkání zúčastnili zástupci Itálie, Nizozemí, Dánska, Řecka, Kypru, Slovenska, Malty, Rakouska a Polska. Jednání proběhlo také za účasti předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Celkem jedenáct předsedů vlád se před čtvrtečním zasedáním Evropské rady setkalo, aby jednali o společném postupu v oblasti migrační politiky. Podle premiéra Petra Fialy totiž Evropská unie zůstala v řešení migraci na půli cesty a je potřeba důslednější opatření. „Společně s dalšími zeměmi navrhujeme důslednější opatření – např. rychlejší navrácení neúspěšných žadatelů do třetích zemí či vytváření azylových center mimo Evropu,“ uvedl předseda vlády s tím, že k iniciativě se postupně přidávají i další státy.

Premiér zmínil, že právě návratová politika v EU nefunguje. „Počet těch, kteří mají být vyhoštěni a skutečně někam vyhoštění jsou, se pohybuje kolem 20 procent, to je potřeba zásadně změnit,“ uvedl.

„Vidím velký posun, protože se bavíme o věcech, které ještě nedávno byly tabu. Pro mě je to naděje, že se věci pohnou kupředu, protože odmítám taková řešení, jako jsou například kontroly uvnitř schengenského prostoru, což se vlastně děje,“ upřesnil premiér. Podle něj jsou kontroly proti duchu evropské integrace.

„Nejsme sice hraniční zemí schengenského prostoru, přesto jsme v této oblasti velmi aktivní, protože chápeme, co všechno je v sázce,“ uzavřel Petr Fiala.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie