Aktuálně

17. 10. 2024 23:55

Premiér Fiala po jednání Evropské rady: Podařilo se nám prosadit všechny hlavní cíle

Český premiér Petr Fiala se s kolegy připravuje na začátek summitu Evropské rady v Bruselu, 17. října 2024.
Český premiér Petr Fiala se s kolegy připravuje na začátek summitu Evropské rady v Bruselu, 17. října 2024.
Předseda vlády ČR Petr Fiala se ve středu 16. října 2024 zúčastnil historicky prvního summitu EU s Radou pro spolupráci zemí v oblasti Perského zálivu, který předcházel čtvrtečnímu jednání Evropské rady. Lídři členských zemí v Bruselu diskutovali především o migrační politice EU a situaci na Blízkém východě a na Ukrajině.

Jednání čtvrteční Evropské rady se zúčastnil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který premiérům a prezidentům osobně představil svůj plán vítězství Ukrajiny a Evropská rada znovu jednoznačně potvrdila pokračující mnohostrannou podporu okupované zemi. ČR v tomto roce mimo jiné představila muniční iniciativu, která bude pokračovat i v příštím roce. „Společně s dánskou premiérkou Mette Frederiksen a nizozemským předsedou vlády Dickem Schoofem jsme se dohodli na další podpoře našeho i ukrajinského obranného průmyslu a na pokračování dodávek munice na Ukrajinu i v roce 2025, aby se dokázala Ukrajina i nadále bránit pokračující ruské agresi,“ řekl premiér. Finanční pomoc pro Ukrajinu by nově měla být splácená z výnosů z imobilizovaných ruských aktiv a zároveň by do systému měli být zapojeni partneři z G7, zejména pak Spojené státy americké.

Zasedání Evropské rady předcházelo setkání lídrů jedenácti zemí včetně České republiky ke společné iniciativě v oblasti důslednějšího řešení nelegální migrace. Téma se stalo také jedním ze stěžejních říjnové Evropské rady. Podle premiéra Fialy je potřeba zásadně změnit zejména návratovou politiku a lépe chránit vnější hranice Evropské unie. „Náš pohled podporuje stále větší množství států a ranní schůzka potvrdila, že naše skupina aktivně nastoluje agendu a přichází s řešeními,“ uvedl předseda vlády. „Jednání bylo užitečné a z našeho hlediska i úspěšné, jelikož se nám podařilo prosadit naše hlavní cíle pro jednání,“ dodal.

Premiér následně zmínil dopis předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, který na aktivitu států reaguje a již obsahuje klíčové požadavky, které Česko podporuje.

Jednoduchá debata podle předsedy české vlády však nebyla k situaci na Blízkém východě. „Podařilo se nám přijmout vyvážené závěry včetně práva Izraele na sebeobranu a odsouzení role Íránu a jím podporovaných organizací, jako jsou Hamás nebo Hizballáh,“ uvedl český premiér.

Závěry Evropské rady se dotkly také konkurenceschopnosti, které se ve větší míře bude věnovat neformální jednání Evropské rady v listopadu v Budapešti.

Středeční historicky první summit EU s Radou pro spolupráci v oblasti Perského zálivu přinesl příležitost prohloubit spolupráci se Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty, Ománem, Bahrajnem, Kuvajtem a Katarem. Lídři EU a zmíněných zemí jednali zejména o hospodářské spolupráci například v energetice, technologiích a inovacích, ale také o strategickém partnerství v oblasti bezpečnosti.

Představitelé států přijali společné prohlášení, ve kterém lídři odsoudili destabilizaci regionu, kterou vytváří Írán. Závěry se také věnují odsouzení ruské agrese na Ukrajině. Ještě před summitem se český premiér Petr Fiala setkal na bilaterálním jednání s katarským emírem Tamimem bin Hamad Sáním. „Jsem rád, že se česko-katarské vztahy významně posunuly. Velký potenciál je nejen pro katarské investice v České republice v odvětví energetiky, obranného průmyslu, zdravotnictví či cestovního ruchu, ale také pro naše firmy v Kataru,“ uvedl po jednání Petr Fiala.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie