Aktuálně

26. 6. 2024 16:39

Premiér Fiala jednal se slovenským prezidentem Pellegrinim o spolupráci v obraně

Premiér Fiala jednal se slovenským prezidentem Pellegrinim o spolupráci v obraně a energetice
Premiér Fiala jednal se slovenským prezidentem Pellegrinim o spolupráci v obraně a energetice
Premiér Petr Fiala se ve středu 26. června 2024 sešel ve Strakově akademii s novým prezidentem Slovenské republiky Peterem Pellegrinim. Lídři jednali o stavu bilaterální spolupráce, rozvoji obranné a obranně-průmyslové spolupráce a agendě nadcházejícího zasedání Evropské rady.

Slovensko je klíčovým partnerem České republiky, obě země pojí hluboké historické i kulturní vazby a mezilidské kontakty. Český premiér ocenil, že první zahraniční cesta nového prezidenta zamířila do Prahy, jak je již dlouhodobou tradicí.

„Spojují nás nejen desítky let soužití v rámci jednoho státu, ale i nadále pokračující vazby ve všech oblastech soukromého i společenského života. Věřím proto, že budeme společně pokračovat v podpoře mnohostranné česko-slovenské spolupráce s pozitivním dopadem pro občany obou zemí,“ uvedl premiér Fiala.

Lídři jednali o rozvoji obranné spolupráce. „Naše armády úzce spolupracují, významnou oblastí je spolupráce vzdušných sil. České stíhačky střeží slovenské nebe, naši vojáci jsou také součástí mnohonárodního bojového uskupení NATO na východě Slovenska. Hovořili jsme i o dalších společných projektech, které posunou naši obrannou spolupráci na ještě vyšší úroveň a přispějí k lepší obranyschopnosti našeho regionu,“ dodal premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie