Aktuálně

24. 6. 2024 20:26

Premiér ČR Fiala a prezident Argentiny Milei jednali o rozšíření ekonomické spolupráce obou zemí

Premiér ČR Fiala a prezident Argentiny Milei jednali o rozšíření ekonomické spolupráce obou zemí, 24. června 2024.
Premiér ČR Fiala a prezident Argentiny Milei jednali o rozšíření ekonomické spolupráce obou zemí, 24. června 2024.
Premiér Petr Fiala se v pondělí 24. června 2024 v Kramářově vile setkal s prezidentem Argentiny Javierem Mileiem. Debatovali o hospodářské spolupráci, možnostech pomoci Ukrajině, nebo obranně-průmyslové spolupráci. Česká republika a Argentina letos slaví sto let od navázání diplomatických vztahů.

Premiér Fiala během setkání ocenil Argentinu za rozhodnou podporu Ukrajiny ve válce s Ruskem. Zopakoval, že podpora Ukrajiny je pro Českou republiku absolutní prioritou a zmínil také výbornou vzájemnou obrannou spolupráci.

„Vladimir Putin a jeho imperiální ambice, které navazují na staré sovětské sféry vlivu, musejí být zastaveny. Ruská agrese ohrožuje nejen Evropu, ale i mezinárodní řád založený na pravidlech jako celek,“  řekl během jednání Fiala.

Argentina je tradičním ekonomickým partnerem České republiky v Latinské Americe. Loni byla naším čtvrtým největším exportním trhem v regionu. Vzájemná obchodní výměna dosáhla v loňském roce více než 136 miliónů dolarů. České firmy jsou v současnosti aktivní v oblastech obrany, bezpečnosti a strojírenství.

„Česká republika a Argentina mají dlouhou tradici ekonomické spolupráce, na které můžeme dál stavět. Je dobře, že jsme dnes mohli diskutovat o oblastech, kde můžeme naši spolupráci dál rozšiřovat. Od energetiky, těžby, strojírenství až po digitalizaci a inovace. Naši experti začnou bezprostředně pracovat na přípravě dohody o zamezení dvojího zdanění, což by byl další krok pro společný obchod,“ říká premiér Fiala.

Argentinská strana také podle premiéra Fialy pomáhá českému antarktickému programu, zejména v oblasti logistiky.

V Argentině nyní žije mnoho českých občanů, zhruba padesát tisíc lidí disponuje českým pasem a další mají české kořeny. Letos v dubnu navštívil Argentinu ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a následovala ho parlamentní delegace. I to je, podle českého premiéra, důkazem posilování našich vzájemných vztahů.

Oba státníci dnes také hovořili o vzájemné podpoře kandidatur Česka a Argentiny v Radě bezpečnosti OSN na další období.

Prezident Javier Milei se během své návštěvy ČR setkal také s prezidentem republiky Petrem Pavlem. Ještě předtím vystoupil prezident Argentiny v Paláci Žofín s přednáškou „Jak na neefektivní vládu“ a převzal výroční cenu Liberálního institutu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie