EN

Vláda České republiky

Dopékané pečivo již nebude možné zaměnit s čerstvým



Pekařské výrobky ze zmrazených polotovarů musí být povinně označovány. Počítá s tím ode dneška platná vyhláška ministerstva zemědělství.

Vyhláška vzešla z negativních zkušeností spotřebitelů. Často totiž docházelo k záměnám čerstvého a takzvaného dopékaného pečiva. Obchodníci tak nyní musí označit, zda se jedná o pečivo čerstvé nebo právě dopékané v obchodech ze zmrazených polotovarů či rozmražený hotový produkt.

Cílem ministerstva je zajistit zákazníkům dostatek informací o nakupovaných potravinách. „Vzhledem k tomu, že v poslední době vzrostlo množství rozpékaného pečiva na pultech obchodů, považujeme informaci o procesu výroby za natolik zásadní, že by o ní spotřebitel měl vědět a sám se rozhodnout, jakému výrobku dá přednost,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Obchodníci musí pečivo viditelně označit

Obchody musí nebalené pekařské a cukrářské výrobky, které byly zmraženy v hotovém stavu a následně rozmraženy, viditelně označovat nápisem „rozmraženo“. Nebalený pekařský výrobek dopečený ze zmrazeného polotovaru bude povinně označen údajem „ze zmrazeného polotovaru“. V případě nesprávného označování hrozí prodejci pečiva sankce až tři miliony korun.

Čerstvým chlebem je podle vyhlášky nebalený chléb, jehož výroba od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyla přerušena zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení jeho trvanlivosti. Musí být nabízen k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení. Stejným způsobem se vyhláška týká i čerstvého běžného a jemného pečiva.