České pivo bude s velkým "Č"
Více než tři roky usilovala Česká republika o možnost zápisu názvu "České pivo" jako chráněného zeměpisného označení v Evropské unii. Návrh na registraci tohoto označení dnes poprvé zveřejnila Evropská komise v Úředním věstníku EU.
Potvrzuje tím, že "České pivo" z jejího pohledu splňuje veškeré předpoklady pro ochranu svého názvu. Žádost o registraci podali čeští pivovarníci prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví a Stálého zastoupení ČR v Bruselu Evropské komisi (EK) krátce po přistoupení ČR k Evropské Unii v roce 2004. „Kvůli původně značně rezervovanému stanovisku Evropské komise absolvovala Česká republika dlouhá a náročná vyjednávání. Přestože Evropská komise opakovaně vznášela požadavky na vypuštění řady důležitých kritérií obsažených v naší žádosti, podařilo se je obhájit a zasadit se tak o možnost ochrany původního tradičního a vysoce jakostního postupu výroby Českého piva,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Ochrana označení bude definitivně stvrzena za šest měsíců. Během této lhůty může Evropská komise obdržet případné námitky třetích stran. Poté bude název zapsán do registru.Tuzemské pivo je podle odborníků jedinečné, a to jak díky použitým surovinám - odrůdám ječmene a chmele, tak i technologiím výroby. Ta se od většiny ostatních zemí liší.
„Pokud EK žádost definitivně schválí, budou mít domácí pivovary možnost používat chráněné zeměpisné označení "České pivo" na svých výrobcích, pokud splní přesně definované podmínky,“ potvrdil první náměstek ministra Ivo Hlaváč. Systém chráněných označení vznikl v roce 1992. Jeho cílem je ochrana názvů kvalitních zemědělských a potravinářských výrobků, které si získaly věhlas v EU i ve světě, před konkurencí produktů neprávem se za tyto produkty vydávajících. Jedná se tedy také o ochranu proti zneužívání věhlasu kvalitních výrobků. Cílem je rovněž ochránit spotřebitele před nežádoucím klamáním a také propagovat systém kvality EU vůči třetím zemím a vytvářet světový standard (v rámci dlouhodobého úsilí o plnou uznatelnost v rámci WTO).
"Rozlišitelnost Českého piva vyplývá z řady faktorů, především jsou to použité suroviny, knowhow celá léta se vyvíjejícího pivovarnictví a speciální pivovarnické postupy. Výroba Českého piva je pozoruhodná díky užití dekokční metody rmutovacího procesu, vařením mladiny a dvojstupňovým kvašením. Celková metoda výroby (pečlivě vybírané suroviny, sladování a příprava piva v tradiční oblasti v České republice) dává vzniknout specifickému a jedinečnému produktu s vysokou reputací." Tak zní popis Českého piva v Úředním věstníku Evropské unie.