Aktuálně

28. 5. 202416:21

Premiér Fiala jednal v Praze se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem

Premiér Petr Fiala se v úterý 28. května 2024 sešel ve Strakově akademii s předsedou vlády Ukrajiny Denysem Šmyhalem. Hlavními tématy jednání bylo pokračování pomoci Ukrajině, obranná spolupráce a rozvoj ekonomických vztahů. Lídři také potvrdili oboustranný zájem o další kolo česko-ukrajinských mezivládních konzultací.

„Ujistil jsem premiéra Šmyhala, že Česká republika bude pokračovat v  pomoci Ukrajině. Budeme i nadále spolupracovat s našimi partnery a spojenci, abychom zajistili efektivní a koordinovanou pomoc. Situace na frontě není jednoduchá. Jsem proto rád, že první dodávky munice z české iniciativy dorazí na Ukrajinu již v průběhu června,“ uvedl premiér.

Předseda vlády Ukrajiny se večer spolu s lídry vybraných evropských zemí zúčastní pracovní večeře k bezpečnostní spolupráci, kterou v Kramářově vile bude hostit český premiér. „Spolupráce mezi evropskými státy je klíčová. Potřebujeme posilovat naše alianční svazky a společně pracovat na zajištění stability a bezpečnosti. Setkání, jako je to dnešní, umožňuje sladit naše strategie a kroky v rámci vojenské podpory Ukrajiny. Společným postupem lze dosáhnout větší efektivity a síly, než kdyby každá země jednala samostatně,“ dodal předseda vlády ČR.