Aktuálně

2. 5. 2024 12:46

Premiér Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ Jana Čuřína

Schůzka Petra Fialy s končícím ředitelem NBÚ Jiřím Langem a jeho nástupcem Janem Čuřínem při uvedení nového ředitele do funkce, 2. května 2024.
Schůzka Petra Fialy s končícím ředitelem NBÚ Jiřím Langem a jeho nástupcem Janem Čuřínem při uvedení nového ředitele do funkce, 2. května 2024.
Premiér Petr Fiala uvedl ve čtvrtek 2. května do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína. Vláda rozhodla o jeho jmenování na svém zasedání 20. března. Jan Čuřín dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády.

Premiér zdůraznil, že Jan Čuřín má velké zkušenosti v oblasti bezpečnosti, na NBÚ již v minulosti pracoval a dobře agendě úřadu rozumí. Národní bezpečnostní úřad je jednou z klíčových institucí v bezpečnostním systému ČR. Do jeho gesce spadá prioritně oblast ochrany utajovaných informací. Vyzrazení takových informací může způsobit újmu zájmům České republiky, proto je role NBÚ při prověřování osob či firem naprosto zásadní.

Mezi hlavní úkoly nového ředitele patří mimo jiné dokončení novely zákona o ochraně utajovaných informací. „Před novým panem ředitelem Čuřínem stojí řada úkolů a změn, které je potřeba udělat. Je třeba zefektivnit systém udělování prověrek, vytvořit podmínky pro zavádění a fungování inovací v oblasti elektronizace veřejné správy či dále rozvíjet mezinárodní spolupráci v oblasti ochrany utajovaných informací,“ dodal premiér.

Premiér také poděkoval generálmajorovi Jiřímu Langovi nejenom za jeho dosavadní působení ve funkci ředitele NBÚ, ale také za desetiletí trvající službu pro český stát. Jiří Lang v minulosti působil v letech 2003–2016 jako ředitel BIS a v letech 2006–2007 byl ředitelem ÚZSI.

Jan Čuřín působil na NBÚ v letech 2010–2015 mj. jako vedoucí Oddělení vnitřní bezpečnosti. Od roku 2015 do roku 2017 byl vedoucím Oddělení vnitřní bezpečnosti Úřadu vlády a od roku 2017 byl bezpečnostním ředitelem Úřadu vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie